Inzegening van Gudulabeeld in Moorsel

Op zaterdag 8 januari, het feest van de Heilige Gudula, was een fakkeltocht gepland en de inzegening van het Gudulakunstwerk in de Kattenbroekstraat. De weergoden, waarschijnlijk beïnvloed door de duivel, stuurden het programma enigszins in de war. Bedoeling was om ’s avonds met fakkels van de Duivelsput naar de Kattenbroekstraat 6D te stappen. Daar zou dan de wijding plaatsvinden van het beeld dat onlangs hersteld werd en nu prijkt aan de gevel van de woning van Annemie Saeys en Pieter Van den Bossche.

De organisatoren van het Gudulacomité beslisten in laatste instantie de activiteit te laten doorgaan in de Sint-Martinuskerk. Men probeerde de geïnteresseerden zo goed mogelijk te informeren over de wijzigingen. Het werd uiteindelijk nog een succes. Ondanks de weersomstandigheden was de opkomst meer dan bevredigend. De aanwezigen, in het bijzonder Karim Van Overmeire, schepen van erfgoed, pastoor Dirk Moereels, en de sprekers Paul Stockman en Pieter Van den Bossche, werden verwelkomd door Fred Van Biesen die zorgde voor de aankondigingen.

Vervolgens vertelde Paul Stockman, in zijn eigen humoristische stijl, over de oprichting in 1989 van het glasraam aan de Duivelsput door de dorsersgroep Sint-Barbara uit Herdersem.  Enkele leden van het zangkoor Canticorum Jubilo zorgden voor de intermezzo’s. Zij het Gudulalied en de Gudulahymne ten gehore.

Pieter Van den Bossche had het dan uitgebreid over het haut-reliëf dat nu aan hun gevel prijkt. Het kunstwerk werd vervaardigd door Dirk Verstraete uit Eeklo. Nicole De Boeck zorgde voor de projectie van een aantal beelden in verband met de Heilige Gudula, onder andere het kunstwerk in de Kattenbroekstraat. Aldus kon E.H. Pastoor Dirk Moereels het beeld op afstand inzegenen, helemaal in lijn met de huidige tijdsgeest in de coronatijden. Tenslotte werd buiten de kerk het hele gebeuren afgesloten met een drankje.

Alle medewerkers werden door Simonne Jacobs nog bedankt met een mooie foto en een magneetje met het de foto van het beeld. Dit staat voor de aantrekkingskracht die bloeit tussen de Gudulavrienden.

De organisatoren en genodigden op de foto boven: Reddy Van der Borght, schepen Karim Van Overmeire, pastoor Dirk Moereels, Herman Vermoesen, Reinout Triest, Paul Stockman, Frans Saeys, Wilfried Moens, Pieter Van den Bosscche, Fred Van Biesen en Michel Verhelst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *