Lezing: Moorselse cafés sinds 1850

Derde keer, goeie keer?

Ingevolge de coronamaatregelen hebben wij deze voordracht reeds tweemaal moeten uitstellen. Ze was eerst gepland op 25 april 2020, dan verschoven naar zaterdag 24 april 2021 en nu hopen wij deze activiteit te laten plaatsvinden op vrijdag 10 juni 2022 om 19 uur in de zaal ‘Katholieke Kring’ of de ‘Zwette Zoal’, verbonden aan ‘Gudul’s Kaffee’, Raymond Uyttersprotstraat 13, Moorsel.

Ons bestuurslid Fred Van Biesen zal een lezing houden, met PowerPoint-voorstelling,  over ‘De Moorselse cafés sinds 1850’.

Hiervoor werden heel wat bronnen uitgepluisd. Er werd gezocht in de kranten uit vorige eeuwen. De openbare verkoop van een eigendom ging meestal door in een plaatselijke herberg. Op die manier konden wij heel wat cafés terugvinden. De bevolkingsregisters van de 19de eeuw werden geraadpleegd, evenals de kadasterplannen van Popp, de parochieregisters en oude kiezerslijsten. Meer dan veertig Moorselaars hebben hun bijdrage geleverd door hun herinneringen mee te delen.

Het gaat om meer dan 200 cafés en meer dan 500 uitbaters. Uiteraard komen de vijf resterende Moorselse herbergen ook aan bod. Ook het verenigingsleven werd niet vergeten.

Publicatie

Dit alles werd vastgelegd in een uitgave van ongeveer 90 bladzijden, geïllustreerd met heel wat kleurenfoto’s. De aanwezigen zullen dit heemkundig werk ter plaatse kunnen aanschaffen.

Iedereen is welkom en de toegang is gratis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *