De lantaarn van de H. Gudula brandt

In de parochiekerk van Herdersem staat vooraan in één van de vier nissen in het koor sinds 1905 een beeld van de H. Gudula. Het is één van de vier beelden die ons doen herinneren aan deze heilige familie die ooit op het grondgebied van Herdersem heeft geleefd. De abdere drie beelden stellen voor: de H.  Amelberga (moeder), de H. Ablebertus (broer) en de H. Reinildis (zus).

Jarenlang droeg zij haar lantaarn, maar helaas zonder brandende kaars erin. En plots op zondag 9 januari 2022, de dag na haar feestdag, had Gudula een brandende kaars in haar lantaarn. Een mirakel? Vanaf die dag brandt bij elke activiteit in de kerk de kaars in haar lantaarn.

Volgens de legende ging Gudula iedere ochtend naar Moorsel naar de kerk. Op een dag blies de duivel  de kaars in haar lantaarn uit om haar te doen verdwalen. Maar door de kracht van haar gebed, stak een engel de kaars terug aan.

Symbolisch mooi gebaar, dit lichtje in de lantaarn, dat ons doet stilstaan bij de kracht van het gebed. Ook vandaag nog!      

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *