17 juni 2023: viering 50 jaar Boskantkapel Herdersem (1873-2023)

Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart op de Boskant te Herdersem (vandaar ook ‘de grote kapel van den Boskant’) werd opgericht. Ze werd in 1873 gebouwd met de financiële steun en de daadwerkelijke hulp van de lokale bevolking op grond van de familie De Cock. De kapel bevindt zich op een strategische plaats langs de vroegere ‘Baasrodepontweg’, nu Pontweg, in de onmiddellijke omgeving van het aloude Monnikenhof.

De kapel werd regelmatig onderhouden door een ‘kapellecomité’ dat zich nu nog ontfermt over de kapel. In 2000 werd de kapel door toedoen van de Heemkundige Kring De Faluintjes als monument geklasseerd. Deze erkenning zorgde ervoor dat ze in 2013, op haar 140ste verjaardag, met de nodige subsidies van de overheid binnenin volledig in haar oorspronkelijke glorie van 1873 kon worden gerestaureerd, inclusief de oude religieuze teksten en muurschilderingen.

In het recente verleden werden alle verjaardagen van de bouw van de kapel met veel luister gevierd: 100 jaar in 1973, 125 jaar in 1998, 140 jaar in 2013 en dit jaar nu een grootse jubileumviering op 17 juni 2023 in en rond de kapel. Bij deze gelegenheid zal ook een erfgoedbord worden onthuld met enerzijds de historiek en het verhaal van de kapel en anderzijds de situering ervan op den Boskant.


Iedereen is van harte welkom!


Deze viering wordt georganiseerd door het Kapellecomité, in samenwerking met de Heemkundige Kring De Faluintjes, de
Koninklijke Harmonie ‘Concordia et Docilitas’ en de Erfgoedcel Denderland.


Programma jubileumviering op zaterdag 17 juni 2023

  • 17.30 uur: Wandelconcert van de Koninklijke Harmonie ‘Concordia et Docilitas’ op den Boskant (Pontweg – Sternekken – deel Broekstraat tot wijnhandel Herman Troch)
  • 18.00 uur: Eucharistieviering in de kapel
  • 19.00 uur: Onthulling erfgoedbord, gevolgd door receptie en gezellig samenzijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *