Publicatie: ‘Soldaten van Napoleon uit de Faluintjes’ door Jan C.A. De Clerck

Napoleon, de naam blijft klinken als een klok, ook in de Faluintjes. Deze illustere Franse keizer had  een impact op het dagelijkse leven in zowat heel het Europese continent, ook in de Faluintjesstreek. Dat bewijst nu ook het nieuwe onderzoekswerk van voormalig bestuurslid van Heemkundige Kring De Faluintjes, Jan C.A. De Clerck. 

De auteur identificeert in deze publicatie bijna 1000  ‘conscrits’, mannen en jongens die soldaat zijn geweest in het leger van Napoleon. Dit onderzoek werd voornamelijk gevoerd via de stamboeken van het keizerlijke leger, aangevuld met genealogische documentatie. De focus ligt op soldaten uit de Faluintjesgemeenten, maar ook overleden conscrits uit de overige gemeenten van Groot-Aalst en de buurgemeenten werden meegenomen. Zeker voor deze gemeenten is deze lijst evenwel niet volledig.

De publicatie van Jan C.A. De Clerck werd alleszins een mooi en belangrijk naslagwerk voor alle lokale onderzoekers die onze streek gedurende de Napoleontische tijd willen bestuderen. Het document wordt digitaal ontsloten via de website van Heemkundige Kring De Faluintjes, zodat het later eventueel nog aangevuld kan worden. Wie trouwens aanvullingen of correcties heeft mag deze steeds aan de auteur melden.

Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *