Monument Alfons De Cock te Herdersem gerestaureerd

Vorig jaar maakten we het bestuur van de stad Aalst attent op de slechte staat waarin het borstbeeld, maar vooral de sokkel eronder, zich reeds enige tijd bevond.  Gelukkig werd onlangs aan onze oproep gehoor gegeven en werd het beeld door de stad gerestaureerd en in ere hersteld.

Het bestuur van de Heemkundige Kring De Faluintjes dankt, mede in naam van alle Herdersemnaren, de stad van harte voor deze tussenkomst, waardoor het monument opnieuw de uitstraling krijgt die het verdient.

In een publicatie van Heemkunde Vlaanderen uit 2004 (Beelden in de straat. Zij vertellen hun verhaal – Kleine monumenten in Oost-Vlaanderen’ van Lut Bavay en Annelies Van den Bruele) wordt het monument als volgt beschreven:

Een borstbeeld geeft Alfons De Cock nauwkeurig weer met bril, brede snor, verzorgde baard en keurige haardos. De ogen van de weergaloze vorser geven de indruk je met een doordringende blik aan te kijken. De bronzen buste is geplaatst op een sokkel van baksteen en kasseien. Tekstplaten vermelden: ‘Alfons De Cock 1850-1921 / Hij leefde gisteren, schreef voor vandaag, dacht aan morgen’.                 

Alfons De Cock wordt beschouwd als de grondlegger van de wetenschappelijke beoefening van de volkskunde in Vlaanderen. Hij was onderwijzer te Moorsel en Herdersem en vervolgens schoolhoofd te Denderleeuw. Op 7 september 1975 werd het borstbeeld, naar aanleiding van de 125ste verjaardag van zijn geboorte, in de Alfons De Cockstraat onthuld op initiatief van het Davidsfonds. Dit is een  werk van Albert Herregodts.

Toch graag nog een dubbel verzoek aan het stadsbestuur: kan de bril die bij de restauratie werd gebruikt niet conform worden gemaakt aan het oorspronkelijk ontwerp? Het is ook jammer dat de tekst op de platen niet langer leesbaar is. Wij zouden het ten zeerste appreciëren als ook aan deze problemen een oplossing kan worden gegeven.    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *