Poeliers in de Faluintjes

Tot voor enkele jaren waren de Faluintjes de plaats bij uitstek waar honderden poeliers hun brood verdienden. Het begon ruim tweehonderd jaar geleden toen vijf families geleidelijk overschakelden van boer naar poelier.

De vraag naar “kiekens” was vooral in Brussel zo groot dat er steeds meer poeliers bijkwamen want kip werd en is nog steeds een goedkoop voedingsmiddel. De Faluintjes lagen dicht genoeg bij Brussel maar ook bij het achterland voor de aankoop van levende dieren. Poelieren was eerst een zaak van het eigen grote gezin maar evolueerde naar echte slachterijen.

Familie Cooreman, uit de Schroverstraat in Wieze (grens Herdersem) rond 1910. 4e van links is Louis Cooreman alias ‘Settens dikken’, die de lijn Cooreman in Baardegem stichtte. Er naast met klak en pijp Adolf Cooreman alias ‘Jannekes Dolf’ van het Kruisabeel te Moorsel. Centraal met klak en grote moustache vader Jan Adolf Cooreman alias ‘Jannekes Dolf’ ° 1850 en erachter moeder Maria Josepha De Wolf uit de Schroverstraat in Wieze.

In de jaren ’70 deden de opgedreven eisen inzake hygiëne en voedselveiligheid maar ook de strijd tegen zwartwerk, vele poeliers de das om. Sommigen schakelden over naar industriële slachterijen, groothandels, versnijderijen, winkels en marktverkoop.

Momenteel rest er nog slechts één echte poelierderij in onze Faluintjes.

Was de poelierderij in de vorige eeuw van groot economisch belang, dan had zij ook een belangrijke sociale return. Velen vonden er hun broodwinning maar ook vele verenigingen en organisaties konden genieten en floreren van de sponsoring vanuit de poeliers.

De Heemkundige Kring De Faluintjes werkt momenteel aan een boek over de geschiedenis van onze poeliers. Volgens de planning zou dit boek verschijnen tijdens Meldert-kermis op het eerste weekend van september 2023. Meer gegevens over inhoud en mogelijkheid tot bestelling vind je in ons volgend Mededelingenblad dat verschijnt begin juli 2023.

Wie nog wenst mee te werken met info over poeliers, afbeeldingen, documenten, enz. kan contact opnemen met Freddy Van den Steen op tel: 0474 / 78 90 80 of fred21vdsteen@gmail.com

In het ‘plikkot’ van Edgard Elskens en Martha De Meersman van de Kruisabeelstraat te Moorsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *